Ana Sayfam Yap Sık Kullanılanlara Ekle
Vergi Takvimi Pratik Bilgiler Resmi Gazete T.C. Kimlik No İnternet Vergi Dairesi KDV Uygulama (e-Kitap) Devlet Teşkilatı Veri Tabanı
MÜKELEF BİLGİ PANOSU
Malul ve Engellilerin Araç Alımlarında ÖTV İstisnası
Maliyetler İle Finansman Giderleri İlişkisi
Doğum yapan sigortalılara yapılan ödemeler
Kıdem tazminatı ve karşılığı
Sermaye Şirketlerinde Kâr Dağıtımı Uygulaması ve Muhasebesi
Özel binek araçlarının kiraya verilmesinde KDV
Kapanış tasdikine tabi defterler ve yapılması gereken
İŞSİZLİK SİGORTASINA GENİŞ PENCEREDEN BAKALIM(YAZI DİZİSİ-1)
Dul yetim aylığı hakkında Son durum nedir.?
Teknoloji geliştirme bölgelerindeki vergi ve sigorta destekleri
Şirket hissesi devrinde vergi sürprizi
Hapse girmeyen 'patron' kalmaz!
Ortakların şirkete borçlanma yasağı
LİSE STAJI EMEKLİLİĞİ ETKİLEMEZ.
Ortaklarının şirkete borçlanma yasağı ve fatura ödemelerinde süre sınırı
SSK İLE İLGİLİ İŞVEREN VE MALİMÜŞAVİRLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR
YILLIK İZİN DÖNEMİ GELDİ.
6111 SAYILI YASA İLE GELEN SİGORTA PRİM TEŞVİKİ
FAZLA MESAİ ÜCRETİNİN HESAPLANMASI HAKKINDA ÖRNEKLER
İşi olmayanlar ceza ödeyecek!
ANA SAYFA
HAKKIMIZDA
KADROMUZ
HİZMETLERİMİZ
MÜKELLEF BİLGİ PANOSU
MESLEKİ YAZILAR
GÜNCEL MEVZUAT
PRATİK BİLGİLER
MUHASEBE STANDARTLARI
EKONOMİ HABERLERİ
VERGİ MEVZUATI
SGK MEVZUATI
İŞKUR MEVZUATI
DİLEKÇEMATİK
VERGİ TAKVİMİ
KDV ORANI ARAMA
İLETİŞİM
EKONOMİ HABERLERİ
MÜKELLEF BİLGİ PANOSU
LİNKLER


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Hapse girmeyen 'patron' kalmaz!
Yeni TTK, şirketleri hâkim ortaklardan korunması gereken küçük ortaklı yapılar sanıyor, şirketten para çekmeyi yasaklıyor
 
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun bu haliyle 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi durumunda aile şirketlerinin patronlarına hapis yolu göründü. Çünkü yeni kanun, şirketten para çekmeyi kesinlikle yasaklayan bir düzenleme öngörüyor. Oysa Türkiye'de şirketlerin yüzde 90'ında işler yürürken şirket sahipleri şirketten para çeker veya geri koyar. Şirketin nakit akışını ve işleyişini böyle yürütür. Yani ticaret hayatı içinde şirketten para çekmek kaçınılmaz olabiliyor. Yeni kanuna göre ise şirketten para çekildiği takdirde, 300 günden aşağı olmamak üzere adli para cezası ve hapis cezası var. Adli para cezaları hâkime bağlı. Şirket yöneticisi adli para cezasını 30 gün içinde yatıracak imkânı olmazsa hapse gönderilecek. Bu nedenle, "Bu kanun yürürlüğe girerse hapse girmeyen şirket yöneticisi kalmaz" yorumları yapılıyor.

BÜTÜN ŞİRKETLERİ ÇOK ORTAKLI SANIYOR
Peki bu düzenlemeler getirilirken ülkemizin gerçekleri dikkate alınıyor mu? Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun özünde ülkemizdeki tüm şirketlerin çok ortaklı olduğu, hâkim ortaklardan korunması gereken küçük ortaklı yapılar ağırlıklı olduğu gibi bir kabul var. Düzenlemeler genelde küçük ortakları korumaya dayalı şeffaflığa yönelik. Ancak ülkemizdeki sayısı 800 bin olduğu söylenen şirketlerin kaç tanesi aile şirketi olma dışında gerçek bir sermaye birlikteliği gösteriyor? Bu durumda verilen cevap şirketlerin yüzde 90'dan fazlasının aile şirketi olduğu şeklinde. Bu durumda yeni kanunun korumak istediği ortakla, şirketi yöneten ortaklar farklı kişiler olmuyor.

Şirketler hazırlıksız ceza yiyecek
Kanun şirket sahiplerine ve yöneticilere o kadar çok ceza getiriyor ki şirketleri yönetmek artık büyük uzmanlık istiyor. Uzmanlar ceza maddelerini getiren düzenlemeleri ekonomik hayatın lehine bile olsa şirketler hazır olmadığı için birçok ceza ile karşı karşıya kalacağını belirtiyor. Öyle ki kanunda şirketlerin ve sahiplerinin uyması gereken kurallar sıralandıktan sonra bu kurallara uyulmaması halinde karşılaşacakları cezalar 1 maddede 13 kalem ceza olarak arka arkaya sıralanıyor.

Borç para almak yasak
1-
Kanunun 358’inci maddesine göre şirket ortakları şirkete borçlanamayacak. Bu duruma aykırı davrananlar adli para cezasıyla karşılaşacak.

2-Gerçeği yansıtmayan envanter çıkaranlar ile saklanması gereken evrakları saklamayanlar 200 gün adli para cezası alacak.

3-Denetim elemanlarına defter ve belge sunmayanlar veya eksik sunanlar üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıyakalacak.

4-Türkiye Muhasebe Standartlarına ve bunların yorumlarına aynen uymayanlar 100 günden 300 güne kadar adli para cezası alacak.

5-Finansal tablolarını, faaliyet raporlarını ve genel kurul kararlarını ticaret sicilinde ve internette yayımlamayanlara 200 gün para cezası var.

6-Belgelerinin kopyalarını saklamayanlar iki yüz günden az olmamak üzere adli para cezasıyla cezalandırılacak.

İŞTE MADDE 358
İştirak taahhüdünden doğan borç hariç, pay sahipleri şirkete borçlanamaz. Meğer ki, borç, şirketle, şirketin işletme konusu ve pay sahibinin işletmesi gereği olarak yapılmış bulunan bir işlemden doğmuş olsun ve emsalleriyle aynı veya benzer şartlara tabi tutulsun.

Kaynak: Habertürk

Devlet Teşkilatı Veri TabanıMevzuat Bilgi SistemiResmi GazeteDevlet ArşivleriGenelge Bilgi SistemiDevlet Arşivleri
   © 2024 | Selçuk AYDIN - Serbest Muhasebeci Mali Müşavir | Her Hakkı Saklıdır.
Proje Dinamik